Puls tržišta

18.01.2017.

Kako su on-line trgovina i digitalna revolucija preoblikovali tradicionalnu trgovinu: ELIPSO pogled

Mnogi trgovci moraju evoluirati kako bi uspjeli u sljedećem desetljeću. ELIPSO, trgovački lider u elektroničkoj industriji, opisuje kako se uspjevaju nositi sa novim digitalnim trendovima.

Vrlo je vjerojatno da će se trgovina promijeniti više u slijedećih pet godina nego što je to bilo tijekom cijelog prošlog stoljeća. Način na koji potrošači donose odluke o kupnji se dramatično promijenio: oni stoje u trgovinama te koristeći svoje pametne telefone uspoređuju cijene i recenzije proizvoda; obiteljima i prijateljima dostavljaju slike proizvoda, uspoređuju ih te postavljaju pitanja putem društvenih medija; a kada su spremni kupiti, pojavljuje im se nova lista trgovaca koji su spremni isporučiti proizvode izravno, ponekad u istom danu. Mnogi tradicionalni trgovci su zbunjeni ovim novim digitalnim trendovima te mnogi od njih isto tako ne znaju kako bi držali korak sa njima. Tradicionalna trgovina nije otišla u nepovrat, jer ljudi vole kupovati, uživaju u tom iskustvu jer smo socijalna i emotivna bića, ali iskustvo kupovine se danas promijenilo te se mnogi trgovci moraju prilagoditi novim trendovima ne samo da bi bili uspješni već i da bi opstali.

Tržište elektroničkih i srodnih aparata te pratećeg pribora je pod najvećim utjecajem ovog trenda, tehnologija se mijenja vrlo brzo te držati korak s tim promjenama je izazov sam po sebi a da ne spominjemo važnost promptnosti opskrbe i nabave.

Svijetovi tradicionalne i on-line trgovine se spajaju, a da biste bili uspješan trgovac, morate ih povezati, jer jedni ovise o drugima. To je sinergijski poslovni model! To je upravo ono što je gospodin Bernard Šepetanec, direktor i vlasnik najuspješnijeg retail lanca iz područja elektroničke i prateće industrije- Elipso naglasio u našem razgovoru. Elipso je tržišni lider na hrvatskom tržištu te broji 406 zaposlenika i 19 prodajnih lokacija diljem Hrvatske.

 

DEER: Pokrenuli ste uspješno e-trgovinu a također imate i razvijenu mrežu maloprodaje u Hrvatskoj, što je ključ vašeg uspjeha? Što ste naučili, dali je digitalni trend preobrazio trgovinu?

Bernard Šepetanc: Najnoviji trend je taj da se izgubila razlika između off-line i on-line trgovine, jedno bez drugog ne mogu, jedno nadopunjava drugo. Pojavom on–line trgovine postojao je strah da će se retail kao tradicionlani oblik trgovine ugasiti, naročito jer su tada proizvodi u on-line prodaji bili jeftiniji ali to nije danas slučaj, pogotovo nakon što su se cijene u off-line-u i on-line-u skoro izjednačile. Prema našim saznanjima, 85% kupaca kupuje u off-line-u a tek njih 15-20% kupuje on-line. Kupci se on-line prije svega informiraju o proizvodu, uspoređuju proizvode i cijene ali većina njih ipak kupuje više u tradicionalnim trgovinama. Kad govorimo o on-line kupovini, to čak često niti nije prava on-line kupovina jer su kupci usmjereni na pick up shopping da dovrše kupovinu u tradicionalnim trgovinama.

Opet, kako smo rekli na početku, jedno bez drugog ne mogu, današnji kupac je tehnološki osvješten te živi u digitalnom dobu, očekuje informaciju sada a to mu mi moramo omogućiti nudeći jednostavno pretraživanje i usporedbu proizvoda na web platformama, video prezentacije i rezultate testiranja proizvoda, dostavu na udaljene lokacije i slično. S druge strane, u off-line-u imamo stručne i educirane zaposlenike koji će prezentirati kupcu sva obilježja i mogućnosti proizvoda te ugodnim ozračjem omogućiti pozitivan doživljaj kupovine.

DEER: Koji je najveći izazov s kojim se industrija elektroničkih uređaja susreće danas i u budućem periodu?

Bernard Šepetanc: Elektronička industrija je brzo rastuća i promjenjiva grana te ukoliko ne razumijete i ne pratite trendove na tržištu, zaostajati ćete te u konačnici i propasti na tržištu. To se naročito može primjetiti na trežištu elektroničkih uređaja koji su žičano ili bežičano povezni na internet. tzv potrošačka elektronika koja je u biti i nositelj rasta elektroničke industrije. Mi se moramo trendovima i kupcima prilagoditi svakodnevno. Sve što je novo je ujedno i popularno, taj tzv. “segment novotarija” također ubrzano raste kao što su npr. dronovi. Naši zaposlenici su izloženi konstantnom učenju, te se neprekidno educiraju o brandovima, proizvodima i novim trendovima na tržištu. Kupac je u našem fokusu te mu nastojimo pružiti sve potrebne informacije za donošenje odluke, naša on-line i off-line komunikacija i kanali prodaje moraju biti u sinergiji a kako bi kupci bili pravilno i na vrijem informirani te u konačnici zadovoljeni.

DEER: Koliko smo mi u regiji, specifično u Hrvatskoj u skladu sa ovim trendovima, što govore Vaša iskustva?

Bernard Šepetanc: Mi svakako uspješno pratimo trendove i nikako ne zaostajemo za njima, a ako smo nekad i zaostajali, sa sigurnošću mogu reći da smo neke faze i preskočili pa smo u nekim područjima i napredniji.

DEER: Što mislite o budućnosti elektroničke industrije a kako predviđate budućnost digitalne i tradicionalne trgovine?

Bernard Šepetanc: Prije nekoliko godina se mislilo da će tradicionalni retail nestati, ali web bez tradicionalne trgovine ne može funkcionirati što vrijedi i obrnuto, one se međusobno nadopunjavaju. Retail mora biti moderan i digitaliziran ali opet nuditi ugodno i pouzadno ozračje za kupovinu bez obzira gdje se ona obavlja. Digitalni i tradicionalni retail moraju funkcionurati u sinergiji, njhove granice ne postoje.

DEER: Da se vratimo na Vaše poslovanje, koliko ste zadovoljni sa proteklom godinom, te koji su vaši budući planovi?

Bernard Šepetanc: U svakoj državi ali i različitim regijama unutar same zemlje postoje ciklusi kada je povećana potražnja i potrošnja. Svakako je kod nas prisutan taj porast u vrijeme turističke sezone i prije blagdana, ali Elipso ima stabilne prihode tijekom cijele godine. Imamo i planove za proširenje, te vjerujemo da ćemo ih uskoro i uspješno ostvariti.

Pročitajte više:

Započnite budućnost sada i obratite nam se sa povjerenjem.Zahvaljujemo se što se nas kontaktirali.

Vaša poruka će uskoro bii obrađena te možete očekivati odgovor putem maila ili telefonskog poziv.

Srdačan pozdrav.
DEER tim podrške