Puls tržišta

18.01.2017.

Indeks prometa trgovačkih centara za 2016: Godišnji DEER izvještaj bilježi znatan porast prometa trgovačkih centara

Trgovci svih branši su zaključili prethodnu godinu sa pozitvnim porastima prometa u odnosu na prošlu godinu. Ostvaren je prosječni godišnji porast prometa od 5,3 % u odnosu na 2015. godinu.

Retail sektor je definitvno izašao iz recesije te uvelike korača prema pozitvnim rezultatima koje osjećaju trgovci ali i krajnji potrošači u Hrvatskoj. Analizom indeksa rasta prometa hrvatskih trgovačkih centara, uključujući Shopping Centre, Trgovačke Parkove i Hibridne projekte, dobili smo poticajne rezultate koji su bili kontinuirani u svim kvartalima.

Najveći prosječni porast je zabilježen u četvrtom kvartalu kada je ostvareno 8,63% više prometa u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Značajan porast je zabilježen i u prvom kvartalu (8,37%) dok su drugi i treći kvartal malo usporili sa porastom iako su i dalje bili prosječno pozitivni.

Uspoređujući vrstu trgovčakih centara, Shopping centri su bilježili godišnji porast od 4,35 %, a Retail Parkovi i Hibridni projekti su ostvarili čak i veći porast, bilježeći prosječni rast od 5,8 % u odnosu na 2015. godinu.
Sve važne retail kategorije su također imale pozitivne godišnje rezultate. Među njima se najviše ističe sektor gastronomije koji je ostvario godišnji porast u iznosu od 10,60 % u odnosu na prošlu godinu. Stabilan i značajan rast također bilježi i modna branša, gdje se najviše ističe kategorija odjeće sa porastom od 6,22% u odnosu na 2015. godinu. Prema očekivanjima, drugi kvratal je usporio sa rezultatima u katergoriji obuće i modnih dodataka kada je i zabilježen manji pad prometa u odnosu na prošlu godinu ali su to brzo nadoknadili izuzetno pozitivnim rezultatima pred kraj godine.

Pozitvni rezulati prometa definitvno su odraz rasta općih ekonomskih pokazatelja u 2016. godini kada je ostvaren i kontinuirani porast BDP-a koji je u trećem kvartalu iznosio 2,9 % na godišnjoj razini a što je više od prosjeka u Europskoj Uniji. Nastavljen je i osjetan rast osobne potrošnje, što se zahvaljuje smanjenju poreza na dohodak početkom 2015. godine, ali i deflaciji. Prema nekim analitičarima, niske razine cijene energenata te posljedično deflacija, povoljno su se odrazili na diskrecijski dohodak kućanstava te potaknuli snažan rast osobne potrošnje a što se direktno odražava na retail sektor.
Znatno brži rast gospodarstva nego što se očekivalo, rekordna turistička sezona i prvi pad javnog duga nakon niza godina, unatoč političkoj nestabilnosti u prvom dijelu godine, glavna su obilježja hrvatskog gospodarstva u 2016., smatraju ekonomski stručnjaci te se nadamo da će ovakvi rezultati uvelike pridonijeti boljem standardu, većoj potrošnji i još poticajnijem rastu retail industrije.

Pročitajte više:

Započnite budućnost sada i obratite nam se sa povjerenjem.



Zahvaljujemo se što se nas kontaktirali.

Vaša poruka će uskoro bii obrađena te možete očekivati odgovor putem maila ili telefonskog poziv.

Srdačan pozdrav.
DEER tim podrške