Puls tržišta

22.12.2016.

DEER istraživanje: Indeks prometa trgovačkih centara za treći kvartal i dalje u porastu

Prema rezultatima DEER istraživanja, evidentan je trend rasta u gotovo svim retail kategorijama.

Dobra turistička sezona i pozitivni ekonomski pokazatelji za prvih devet mjeseci dali su dodatni impuls hrvatskom retail tržištu.

Prema najnovijim rezultatima DEER istraživanja te analizom prometa trgovačkih centara, evidentan je porast cjelokupne retail industrije.

U prvih devet mjeseci 2016. godine, ukupni indeks prometa trgovačkih centara porastao je za +4,0 % u odnosu na isto vremensko razdoblje prošle godine  a što odražava spremnost kupaca da troše više nego prethodne godine.

Kao što se i očekivalo, rujan je usporio u odnosu na prošlu godinu, te bilježi ukupni pad od -3,3 % u odnosu na rujan 2015. Opet, sa druge strane, dodatni pozitivni rezultati tijekom ljetnih mjeseci utjecali su na porast u ukupnom prometu trećeg kvartala 2016., te je indeks bio + 3,7 % u odnosu na Q3/2015.

Kumulativni indeks prometa (za prvih devet mjeseci) je bio  pozitivan u svim kategorijama osim u branšama hrane, gastronomije i modnih dodataka. Elektronički sektor zabilježio je pad u rujnu bilježeći  -12,0 % pad u odnosu na rujan 2015. godine, ali je imao sveukupni rast u trećem kvartalu (+1,4 %) te za prvih devet mjeseci (8,4 %). Izuzetan skok je realiziran u sportskoj kategoriji  ostvarujući značajno povećanje indeksa u svim vremenskim intervalima. Ostale branše su također zabilježile porast indeksa prometa te imale pozitivan trend kroz rujan i treći kvartal.

Prognoza za hrvatsko retail tržište i dalje ostaje stabilna te se očekuje se da će promet i dalje biti u uzlaznom trendu shodno i  pozitivnim trendovima u ukupnom gospodarstvu.

Pročitajte više:

Započnite budućnost sada i obratite nam se sa povjerenjem.Zahvaljujemo se što se nas kontaktirali.

Vaša poruka će uskoro bii obrađena te možete očekivati odgovor putem maila ili telefonskog poziv.

Srdačan pozdrav.
DEER tim podrške